Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2007-01-13


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde


 


Koden knäckt!


07-01-13
| Namibia Del.2

Vi drev närmare och närmare. En hel grupp av flodhästar låg mitt i floden och Felix försökte förtvivlat starta motorn. Dessa kolosser tar kål på flest människor av av alla vilda djur i Afrika. Och driver man in mitt i reviret kan man nog hälsa hem. De två närmaste hannarna sänkte sig ned under vattenytan vilket inte var ett gott tecken. Någon paddel fanns inte i båten och Felix fortsatte att blöta ned tändstiften fullständigt. Med pulsen uppe i 200 drev vi ohälsosamt nära flocken och väntade på attacken, men inget hände. Till slut strandade vi mot flodbanken och kunde andas ut. Felix berättade då att han en gång blivit attackerad och flodhästen slog igen sitt gap tvärs igenom båten som ett hålslag, men att han lyckades hålla sig kvar ombord och klara sig oskadd.

Efter denna nervpärs bytte vi båt och fick Alan som guide. Han var anställd som manager på lodgen och kom också från Sydafrika. Han var också den enda som fick köra deras vattenjetbåt genom forsarna. Jag ville flugfiska men avråddes eftersom det var stor risk för åska och blåst.

Nedför forsarna i vattenjetbåten. Många hugg i höljorna och lika många tappade fiskar för Jimmy och mig. Jimmy och Alan använde Rapala ytpoppers och jag en liten Salmo Slider. När Alan fått upp flera Tigers kollade vi hans utrustning. Bromsen var löst ställd! och han använde ett mjukt spö med nylonlina!

Nylonlinan kunde vi inte göra så mycket åt men bromsarna släppte vi. Och inga mothugg!

Vid nästa hölja fick Jimmy
omedelbart hugg och vad hände. Fisken satt
kvar
och efter några vilda hopp var den vid båten
och vi kunde ta upp en tigerfish på ett par kg med griplipen för fotografering. Koden var knäckt! Vi fick båda flera fiskar de närmaste timmarna och hade riktigt roligt fiske i Zambesiflodens strömmar.

Krokningen skedde aldrig i de hårda mundelarna, berättade Alan, utan i mjukare partier. Vi slet helt enkelt sönder fiskarna med våra hårt ställda bromsar, stumma linor och kraftfulla gäddmothugg.

Det låg krokodiler lite här och där på stenblocken där vi fiskade. Alan hade några fula ärr på ena benet. Han hade klivit i vattnet för att skjuta ut båten, då en krokodil hade gått till anfall och försökt slita ned honom. Han lyckades turligt nog kasta sig i båten och ta sig hem med sitt sargade ben. Samma krokodil skadade senare svårt 2 barn. Eftersom dessa djur alltid håller sig till samma jaktplats, var det lätt för Alan att ta med pistolen och göra slut dess terror av lokalbefolkningen.

Molnen blev mörkare och mörkare och snart brakade det loss. "It´s only water" sa Alan. Men jag tror aldrig jag frusit så mycket i hela mitt liv, och det mitt i Afrika nära ekvatorn! Temperaturen föll 15 grader och det blåste upp till storm. Regnet kom sidledes och piskade mot oss så att det gjorde ont där vi stod helt oskyddade i båten i kortbyxor och t-shirt. Jag skakade i hela kroppen under hela timmen som åskstormen pågick.

Tydligen satte detta fart på fisken. Vi hade efter regnet ett strålande fiske med ett helt gäng landade fiskar. Tigerfishen ger verkligen allt direkt efter hugget. Eleganta hopp och vilda rusningar. Med våra korta spön och stumma linor, var det hur kul som helst. "Oj, oj" "Vilket hopp!" "Neej!" "Den sitter!" "Jag har den!" "Faan!" o.s.v. lät det många gånger från oss denna kväll.

De allra största missade vi tyvärr men fick i alla fall känna på tyngden i dessa monster. För att få de stora tigerfiskarna använder
man annars dött agn (bulldog) som bete, som man bottenmetar med eller låter glida nedför strömmarna.

Fiske efter tigerfish påminner en del om vårt öringfiske i våra åar och älvar. Fisken ställer sig gärna bakom stenar, i djuphöljor eller i kanten till strömsatta partier. Men även lugnare partier med
gräsbeväxta grund kunde hålla mycket fisk.

Ichingo Lodge är unik eftersom man ensamma har tillgång till fisket i strömmarna och forsarna i denna del av Zambesifloden. Inga andra båtar än lodgens kan ta sig nedför eller uppför. Det är en fantastisk naturupplevelse att bara vara här, när man dessutom kan fiska i denna unika miljö, så har man garanterat ett minne för livet med sig hem.

Lodgen är "all inclusive", vilket innebär att de 350 USD, som det kostar per dygn (nov 2006), verkligen inkluderar allt. Mat, drinkar, vin, guider, båtar, transporter o.s.v. Och servicen är verkligen förträfflig med underbar mat som Alans fru lagade till oss.

Hemsida www.ichingo.com

till Namibia del 1


Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00
e-post: stefan@regalmarin.se

 


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se