Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2005-03-08


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde
Känd bakgrund från Mauritius

11-02-03  Mauritius del 2

Popper- och speedjigging var det som gällde idag. Dessa fiskemetoder är än så länge ganska okända på Mauritius.

Speedjigging påminner om sejfisket i Norge. Ned med ett tungt bete/pirk mot botten, sedan tokveva ryckvis. Groupier, barracuda, GT mm kunde man få.

Popperfiske kör man i första hand efter större Giant Trevally. Utrustning finns inte här nere utan måste fraktas med på flyget. Vi hade oroligt väntat i 3 dagar på att våra spön skulle dyka upp från flyget. När vi kom hem kvällen innan stod ”bazookan” i hotellreceptioen och väntade på oss. Skönt.

Här på norra delen av ön finns en liten skärgård med 5-6 öar 5-20 distans norrut. Utanför dessa ligger en del rev. Det är här popperfisket kan bedrivas.

Besättningen var inte så förtjust i detta fiske. Muttrade om att det var svårt i dyningen och chansen att få stor fisk inte var så stor. Sanningen var nog att det låg så oerhört mycket prestige mellan båtarna och att komma in i hamnen med en stor marlin. Popperfiskade vi fanns ju inte den möjligheten. De ville t.o.m. att vi skulle trolla oss upp till reven.

Vi begav oss alltså upp till de nordligaste öarna, Round- och Snakeislands. Snake Island är rund. På Round Island finns det ormar. Undrar vad det var för snille som döpte dem.

Ganska hög dyning men fullt fiskbart. Tyvärr låg det en annan båt med en dansk fiskare och popprade på det stället som vår besättning trodde det var bäst. Vi körde några vändor där men flyttade oss ganska snabbt till ett annat rev.

Efter några kast skriker Jimmy ”hugg”. Såg ett plaskande i ytan men fisken släppte. ”Barracuda” konstaterde besättningen på bitmärkena på jättepoppern. En stund senare följer en stor GT Jimmys bete ända in till båten utan att hugga. Vi jobbar och sliter med våra tunga utrustningar men ett par ospecificerbara kontakter till under nästföljande timmar var vad som hände under fiskepasset. Fiskkontakterna hade vi inte på själva revet utan vid sidan av där det brantar ned mot djupare vatten. Något speedjiggingfiske blev aldrig av. Vi trollade oss tillbaka och fick några mindre tonfiskar.

Sammanfattningsvis om detta fiske kan sägas att det finns lite för få platser att fiska på. Åker man till Mauritius för att fiska så skall man i första hand satsa på trollingen.

Någon dags paus från fisket känns bara bra dels för omväx-lingens skull dels för att lära känna ön lite och dels för att få igång det riktiga fiskesuget igen. Vi hamnade på södra delen av ön där det finns kvar en liten naturlig regnskog. Här har man inrättat en naturreservat med bl.a. landlevande jättesköldpaddor. Vi hamnade tydligen mitt i brunsten för det brölades och jökades hej vilt.

Vi äntrade i en souvenirbutik på vägen. 3 intensiva säljare klättrade på oss så att vi knappt kunde värja oss. Kom ut med en flaska lokal exklusiv rom och några t-shirts. Såg sedan grejerna för halva priset i vår lokala butik.

Nu är vi laddade till tusen för big-game fiske igen sista dagarna

 

Till Mauritius del 3

 

 

Stefan Wegnelius 08-7108000


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se